مشاوره گرفتن در حوزه های مختلف زندگی، چه اهمیتی دارد؟

مشاوره گرفتن در حوزه های مختلف زندگی، چه اهمیتی دارد؟

مشاوره گرفتن چقدر در زندگی شما اهمیت دارد؟
آیا تا به حال از یک مشاور برای تصمیم گیری در زمینه های مختلف کمک گرفته اید؟ مثلاً هنگام انتخاب رشته یا شغل، تشکیل خانواده و یا تربیت فرزند
مشورت کردن و پرسیدن نظر افراد متخصص در هنگام تصمیم گیری چه نقشی در زندگی انسان دارد؟
به نظر شما، آیا باید درباره تمام انتخاب های زندگی مشورت کرد؟

خیلی از افراد، مشاوره گرفتن را کاری بیهوده و هدر دادن وقت می دانند. بسیاری هم، حتی برای کوچک ترین مسائل زندگی خود مشورت می کنند.
برخی برای مشورت درمورد هر موضوعی، نزد مشاور متخصص و باتجربه در همان زمینه می روند. بعضی هم، با یک نفر درباره همه تصمیمات خود در زندگی مشورت می کنند.

در این مقاله به نقش مشاوره گرفتن در زندگی و رسیدن به موفقیت می پردازیم و می گوییم که چرا و چه زمانی، باید با چه کسانی مشورت کرد؟
آنچه در این مقاله می خوانیم…

 ۱- تفاوت افرادی که به مشاوره گرفتن اهمیت می دهند با بقیه چیست؟

۲- مشاوره گرفتن چه فوایدی دارد؟

۳- چرا و با چه کسانی باید مشورت کرد؟

باید پذیرفت که مشکلات، جزء جدایی ناپذیر زندگی ما انسان هاست. برخی معتقدند، باید خودشان به تنهایی مشکلات شان را  سر و سامان دهند، در حالی که این دیدگاه نادرست است؛ زیرا در زمانه ای که اندیشه ها و تنوّع سلیقه ها به وفور وجود دارد، بسیار دور از ذهن است که خود انسان بتواند به تنهایی از پس مشکلاتش بر بیاید.

انسان تنها موجودی است که با هم نوعان خود به تبادل نظر می پردازد و برای شناخت و حلّ مشکلات خودش با آنها مشورت می کند. مشاوره به افرادی که درباره شیوه تربیت فرزندان، سازگاری با محیط، تصمیم‌گیری، روابط خانوادگی، مهارت های اجتماعی و شیوه زندگی مشکلاتی دارند، کمک می‌کند تا راه حلّ مناسبی برای مشکلات خود پیدا کنند.

۱- تفاوت افرادی که به مشاوره گرفتن اهمیت می دهند با بقیه چیست؟

مطالعاتی که روی عادات افراد موفق انجام شده نشان می دهد، یکی از ویژگی های مشترک این اشخاص مشاوره گرفتن هنگام تصمیم گیری های مهم است؛ افراد موفق به جای اینکه به تنهایی به جستجو برای کسب اطلاعات بیشتر بپردازند، از تجربه افراد متخصص بهره می برند و مشورت را راهی برای تسریع در رسیدن به یک انتخاب درست، می دانند.

افرادی که هنگام بروز مشکلات و تصمیم گیری ها مشورت می کنند، زندگی های بهتر و موفق تری دارند؛ بعضی اوقات انسان در یک مسئله تخصص و تجربه کافی ندارد و بنابراین، بین چند راه قرار می‌گیرد که تشخیص راه درست برایش دشوار است و عقل او در درک مصلحت کوتاهی می‌کند.
اینجاست که مشورت با شخصی که در آن زمینه اطلاعات کافی دارد، ارزش خود را پیدا می‌کند و نشان می‌دهد که باید برای رسیدن به انتخاب درست، پرسید و سؤال کرد.

به قول مولانا:

مشورت ادراک و هشیاری دهد          عقل‌ها مــــر عقل را یاری دهد
عقل قوّت گــــیرد از عقلِ دگر            نی شکر کامل شود از نیشکر

۲- مشاوره گرفتن چه فوایدی دارد؟

همان طور که از خود کلمه «مشورت» قابل فهم است، مشاوره گرفتن از دیگران ما را از افکار و تجربه های آنها بهره مند می کند و به ما در داشتن انتخابی بهتر کمک می کند.

با استفاده از تجربه های افراد می توانیم از رفتن به راه های اشتباهی که دیگران تجربه کرده اند، جلوگیری کنیم، احتمال خطا را کاهش دهیم و از پشیمانی های بعد از انتخاب مان، پیشگیری کنیم.

اگر افرادی که با آنها مشورت می کنیم، قبل از ما راه درست رسیدن به چیزی (که هدف ما نیز هست) را رفته باشند، می توانیم با اعتماد بیشتری همان راه را انتخاب کنیم و این گونه در مصرف زمان و انرژی و حتی در برخی مواقع هزینه مالی صرفه جویی کنیم.

هم چنین مشاوره گرفتن از دیگران، می تواند مانع تکبر و خودخواهی در ما شود؛ زیرا ما با مشورت، علاوه بر عقل و علم خود، بر اندیشه و تجربه دیگران تکیه می کنیم و از پشتیبانی آنها بهره مند می شویم.

هنگامی که درباره یک مشکل یا تصمیم با فرد دیگری مشورت کنیم و سپس موفق شویم، مانع حسادت آن فرد نسبت به موفقیت خود خواهیم شد؛ زیرا او نیز خود را در پیروزی ما شریک می داند.

بنابراین به طور خلاصه فواید مشاوره گرفتن عبارتند از:

۱- بهره مندی از افکار و تجربه های دیگران

۲- کاهش احتمال خطا

۳- پیشگیری از پشیمانی

۴- تصمیم و انتخاب بهتر

۵- ذخیره زمان و انرژی

۶- از بین بردن خودخواهی، تکبر و حسادت

۳- چرا و با چه کسانی باید مشورت کرد؟

امروزه به دلیل پیچیدگی جوامع بشری،‌ همه افراد به نحوی با مشکلاتی روبرو می‌شوند؛ کودکان و نوجوانان از اخلاق و برخورد والدین در رنج هستند؛ والدین از ناسازگاری، طغیانگری، پرخاشگری و رفتارهای نامناسب کودکان و نوجوانان خود ناراحتند. در برخی خانواده ها، برخی افراد به دلیل مشکلات خود و یا همسرشان یا هردو، زندگی آرام و لذت بخشی ندارند.

هم چنین، هرروز با تصمیم گیری های کوچک و بزرگی روبرو هستیم و برخی مواقع دوراهی های سختی در پیش روی ماست؛ بنابراین، هر شخصی در ابعاد گوناگون زندگی خود، به راهنمایی و مشاوره نیازمند است.

ما باید در انجام کارها و تصمیم گیری های مهم خود، مانند تحصیل، شغل، ازدواج و … در وهله اول، بهترین راهکارها را مورد بررسی قرار دهیم و از نیروی عقل استفاده کنیم. امّا بهتر است برای اینکه در به کارگیری عقل و اندیشه دچار لغزش و خطا نشویم، قبل از انجام هر تصمیمی، با مشاوران و افراد با تجربه در زمینه مورد نظر، مشورت کنیم.

خوب است که نظر آن ها را نیز بشنویم تا بتوانیم آن موضوع را به خوبی تحلیل کنیم. استفاده از تجربه ها و اطلاعات افراد مجرب، به ما کمک می‌کند تا با انتخاب و عملکرد بهتر، نتایج بهتری بگیریم.

مشاوره گرفتن در چهار مرحله مهم زندگی عبارتند از:

۱- انتخاب رشته تحصیلی

۲- انتخاب شغل و مدیریت کسب و کار

۳- ازدواج و تشکیل خانواده

۴- تربیت فرزند و ارتباط با خانواده

با چه کسی مشورت کنیم؟

به مثال زیر دقت کنید
فرض کنید یک روز صبح که از خواب بیدار می شوید، علائمی مشابه سرماخوردگی را در خود مشاهده می کنید.

در این زمان آیا به پزشک مراجعه می کنید؟
یا از تجربه های پیشین خود استفاده می کنید؟
و یا اینکه از اطرافیان خود کمک می گیرید؛ مثلاً از مادر خود می پرسید که برای بهتر شدن حالتان چه کاری انجام دهید؟

نمی توان تنها با تکیه بر این فرضیه که شاید سرماخورده اید و طبق توصیه همسایه تان (که مثلاً نجّار است)، شروع به خوردن دارویی کنید. زیرا:
اولاً بیماری های دیگری هم هستند که علائمی مشابه سرماخوردگی دارند و نیاز است که پزشک متخصص در این باره نظر دهد و بیماری تان را تشخیص دهد.

ثانیاً حتی اگر مطمئن باشید که سرماخوده اید، یک نجّار تخصص و آگاهی کافی درباره بیماری شما ندارد و باید پزشک متخصص داروی مناسب حال شما را تجویز کند.

این قضیه در تمام وجوه زندگی شما اهمیت دارد؛ آگاهی، تجربه، تخصص، خردمندی، دوراندیشی و رازداری لازمه های شخصیتی فردی است که با او مشورت می کنید

به قول ویکتور پوشه: «خوشبختی، شادی و نشاط، اموری مُسری هستند؛ پس همواره سعی کن با افراد گشاده رو، خوشبخت و خوش بین، معاشرت و مشورت کنی.»
مشاوره گرفتن از چه کسانی اشتباه است؟

۱- افراد غیر متخصص و بی تجربه

۲- کسانی که اسرار ما را فاش خواهند کرد؛ چنین افرادی هیچ بعید نیست که روزی اسرار ما را فاش کنند و حرمت ما را بشکنند. از این رو باید سعی کنیم از مشورت با آنها، بپرهیزیم.

۳- افراد بدبین و منفی نگر؛ زیرا آنها جز بدبختی و شکست، چیزی نمی بینند و صرفاً افکار بدبینانه خود را به شیوه نصیحت گونه به شما انتقال می دهد و باعث ناامیدی و سرخوردگی شما می شود.
سخن پایانی: امیدواریم که پس از خواندن این مقاله به اهمیت مشاوره گرفتن پی برده باشید و بدانید که چه مواقعی باید با مشورت گرفتن از کدام افراد، تصمیم بگیرید و عمل کنید.

محتویات دپارتمان در یک نگاه

ترتیب پیشنهادی فرافکر برای مطالعه مطالب دپارتمان

سوال و نظرات خودتون رو از طریق باکس دیدگاه در پایین با ما به اشتراک بذارید👇

  • من ۱۴سالمه عاشق ی پسر ۲۱شدم همینجور ک خودشم میگه اونم دوسم داره ولی قبلا رل زیاد داشته و همین الانم با اینکه میخان بیان خاستگاریم باز هم رل داره هروقتم میگم جدا شو میگه من تورو برا زندگی میخام اونو برا یکی دو روز نمیدونم چیکار کنم 🥺🥺

دیدگاهتان را بنویسید