راهکارهایی برای رهایی از وابستگی عاطفی

آیا شما هم برای داشتن حس خوب، به حضور همیشگی شریک عاطفی خود نیازمندید؟
آیا فکر می کنید از لحاظ عاطفی، به پارتنر خود وابسته شده اید؟
برای اینکه از آسیب های وابستگی عاطفی آگاه شوید و از آن رهایی یابید، تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

آنچه در این مقاله می خوانید:

 وابستگی عاطفی و نشانه های آن

کسی که دچار وابستگی عاطفی شده، این گونه انتخاب می کند که دیگران روش برخورد با احساسات او را برگزینند و حس ارزشمندی، شادی و رضایت درونی خود را از رفتار و گفتار اشخاص دیگر به دست می آورد. چنین شخصی راه سختی را در زندگی پیش گرفته است. بنابراین اگر شما هم از لحاظ عاطفی وابسته به دیگران هستید، سعی کنید با کمک رهنمودهایی که در ادامه گفته می شود، به استقلال عاطفی برسید.

برای اینکه بدانید شما هم از لحاظ عاطفی وابسته هستید یا نه، ابتدا باید موارد موجود در فهرست زیر را بررسی کنید:

ـــــ من نمی توانم بدون تأیید شخص دیگری احساس دوست داشتنی و با ارزش بودن داشته باشم.
ـــــ من نیاز به توجه زیادی از سوی افراد خاص دارم تا احساس کنم حالم خوب است.
ـــــ من به احساسات خودم اعتماد نمی کنم من برای تأیید احساسات خود به دیگران احتیاج دارم.
ـــــ من از طرد شدن می ترسم؛ منزوی و گوشه گیر هستم، سعی می کنم کامل باشم، با دیگران موافقت کنم و نظرات خودم را کنار بگذارم تا از طرد شدن خودداری کنم.
ـــــ از تنها شدن می ترسم.
ـــــ من اغلب نگران طرز فکر و حرف دیگران درباره خودم هستم.
ـــــ اغلب در روابطم حسادت می کنم.
ـــــ من از رفتارهای بی منظور دیگران، برداشت های اشتباه می کنم.
ـــــ وقتی دیگران به جای کاری که من می خواهم، کاری را انجام می دهند که خودشان می خواهند، عصبانی می شوم.
ـــــ وقتی تنها هستم خوبم ولی در بین جمع دچار اضطراب می شوم.
ـــــ من اعتقاد دارم که احساسات خوب من باید از طرف شخص دیگری که مرا دوست دارد، ناشی شود.
ـــــ معتقدم که احساس امنیت من فقط از طریق فرد دیگری تأمین می شود.
ـــــ نمی توانم به تنهایی خوش بگذرانم.
ـــــ من اغلب احساس اضطراب، افسردگی، گناه، شرم، خشم و آزردگی می کنم

بررسی لیست بالا می تواند به شما دیدگاهی کلّی پیرامون وابستگی عاطفی بدهد.

شما زمانی دچار وابستگی عاطفی می شوید که مسئولیت ۱۰۰ درصدی احساسات خود را برعهده نمی گیرید. در اینجا پذیرش مسئولیت یعنی بدانید خودتان چگونه با احساسات دردناک زندگی مثل تنهایی، دلشکستگی، غم و اندوه برخورد کنید.
کسی که از لحاظ عاطفی به دیگران وابسته است، به جای اینکه خودش ارزش درونی خود را تعیین کند، از رفتار و صحبت بقیه با او، به ارزش خود پی می برد و بدون تحسین افراد دیگر اصلاً احساس ارزشمندی نمی کند. در واقع دیگران نحوه برخورد با احساسات او را انتخاب می کنند و فردی که دچار وابستگی عاطفی شده، قربانی تصمیمات سایرین می شود.
این افراد خود را بسیار آسیب پذیر می‌دانند و مانند یک کودک همواره محتاج کمک و توجه دیگران هستند؛ به همین دلیل بسیار حساس و زود رنج اند.

 آسیب های عدم استقلال عاطفی

کاهش عزت نفس و احساس عدم رضایت درونی

نه تنها کمبود عزت نفس از عوامل وابستگی عاطفی است، بلکه از جمله آثار و آسیب های آن نیز به شمار می رود. در واقع فردی که از استقلال عاطفی برخوردار نیست، با فراموش کردن ارزشمند و محترم بودن خویش، خودِ واقعی اش را از یاد می برد و هر چه بیشتر از شخصیت واقعی خودش دور شود، احساس رضایت و شادی درونی کمتری خواهد داشت.
پس وقتی از لحاظ احساسی بیش از حد به شریک عاطفی خود وابسته می شوید، باید این خطر را بپذیرید که با از دست دادن خود واقعی تان، کسی را که دوست دارید نیز از دست بدهید؛ زیرا شما از کسی که اول رابطه بوده اید، فاصله گرفته و دور شده اید، در حالیکه معشوق تان، شما را همان گونه پذیرفته و دوست دارد که اولین بار با شما آشنا شده و هرگز انتظار چنین تغییراتی را از شما نداشته است.

انزوا و از دست دادن مهارت های اجتماعی

وقتی دائماً خود را در شرایطی ببینیم که نظرات دیگران بیش از هر چیزی برای ما اهمیت دارد، به تدریج از تمام جوامع کوچک و بزرگ فاصله می گیریم و دچار انزوا می شویم. همچنین، با دوری جستن از اجتماع، دیگر احساس شادی نمی کنیم و کم کم حتی اعتماد به نفس خود را از دست می دهیم.

عدم احساس خوشحالی در تنهایی

کسی که درگیر وابستگی عاطفی است، با این که از اجتماع دوری می گزیند تا از حس بدی که دارد فرار کند، امّا حتی در خلوت خود احساس ناخوشایندی دارد؛ زیرا نمی داند چه چیزی می تواند او را خوشحال کند و فعالیت خاصی انجام نمی دهد.

احساس شادی فقط در کنار شریک احساسی

کسی که به پارتنر خود خیلی وابسته است، فقط و فقط در کنار او احساس خوشحالی و رضایت دارد. به همین دلیل، زمان هایی که دور از شریک احساسی خود قرار دارد، نه در تنهایی و نه در هیچ جمعی، احساس خوبی نخواهد داشت.

 اضطراب همیشگی

کسی که دچار وابستگی عاطفی شده، انتظار دارد که شریک عاطفی اش همان طوری رفتار کند که او می خواهد. همچنین خودش هم طوری رفتار می کند که بتواند دیگران را راضی نگه دارد و چون دائماً ذهنش روی رفتار و افکار دیگران و پارتنر خود متمرکز است، همواره احساس اضطراب می کند.

 عوامل ایجاد وابستگی عاطفی

یکی از مهم‌ترین علل وابستگی، شکست‌های ما در گذشته هستند. بسیاری از ما در ناخودآگاه مان از این که به تنهایی کافی و کامل نیستیم، در عذابیم و همواره می خواهیم به فرد بهتری تبدیل شویم تا افراد بیشتری ما را تحسین کنند و این نیاز به تحسین شدن توسط دیگران، خود از دلایل وابستگی عاطفی است.

گاهی فرد در دوران کودکی به این نتیجه می‌رسد که به تنهایی قادر به انجام کاری نیست و همواره به دیگران نیازمند است. گاهی هم فرد وابسته، مبتلا به تله رهاشدگی است و در واقع ریشه‌ وابستگی عاطفی اش، ترس از تنهایی، ترک شدن یا احساس بی‌ارزشی در درون او است.
چنین فردی در بزرگسالی نیز به این باور می‌رسد که در ادامه زندگی نیز به دیگران وابسته است و همواره به کمک آنها نیاز دارد، که چنین باوری معمولاً در نتیجه حمایت های بیش از حد والدین در کودکی ایجاد می‌شود.

راه های رسیدن به استقلال عاطفی

پیش از عمل کردن به راهکارهایی که برای رهایی از وابستگی عاطفی ارائه شده، حتماً آسیب های آن را بشناسید؛ زیرا دانستن آنها به رسیدن شما را به دستیابی به استقلال عاطفی ترغیب می کند.

برای غلبه بر وابستگی خود، می توانید از راه های زیر استفاده کنید:

 تمرین کنید که برای خودتان زندگی کنید

همه ما می خواهیم با افراد دیگر ارتباط برقرار کنیم، اما این ارتباط با خودمان است که بیشترین قدرت را دارد. مهم است که یاد بگیرید مراقب خود باشید و بدانید که می توانید، هر طور که باشید، به خودتان تکیه کنید.
نیازهای شما هرگز با نادیده گرفتن آنها توسط خودتان یا رد شدن آنها توسط شخصی دیگر، برطرف نمی شوند؛ شما مهم هستید و لیاقت این را دارید که همان طور که هستید، ارزشمند واقع شوید زیرا شما هم یک انسان زنده در این کره خاکی هستید.
اگر می خواهید از وابستگی عاطفی خلاص شوید، تمرین کنید که برای خودتان زندگی کنید. نیازهای خود را بشناسید و باور داشته باشید که ایرادی ندارد اگر خواسته های خود را بر دیگران اولویت دهید.
بنابراین، احساسات ، علاقه و کنجکاوی های خود را با آغوش باز بپذیرید و آنها را پنهان نکنید.

 عزت نفس خود را افزایش دهید

وابستگی عاطفی همواره با عدم عزت نفس ارتباط دارد. روی نکات مثبت و موفقیت هایتان تمرکز کنید.نه گفتن را یاد بگیرید، به خواسته هایتان توجه کنید و سعی نکنید خودتان را تغییر دهید.

اگر می خواهید با عزت نفس پایین خداحافظی کنید، بخوانید!”

 «نه گفتن» را یاد بگیرید

محدودیت های زندگی خود را بدانید؛ پذیرفتن مسئولیت هایی بیش از توان خود، چه در زندگی شخصی و چه حرفه ای، دستورالعملی قطعی برای ایجاد استرس است. باید بین یک «پیشنهاد» و یک «الزام» تفاوت قائل شوید و به پیشنهاداتی که فراتر از حد توان شما هستند، نه بگویید و برای خودتان زندگی کنید، نه دیگران.

مراجعه به مشاور یا روانشناس

جلسات مشاوره به فرد کمک می کند به منشأ وابستگی ‌‌های خود پی ببرد و آگاهانه در جهت رفع آنها بکوشد. رفع وابستگی عاطفی به سادگی امکان پذیر نیست زیرا وابستگی، ناکامی، نگرانی و اضطراب را به همراه دارد و رها شدن از این احساسات ناخوشایند گاهی بدون کمک افراد باتجربه و آگاه امکان پذیر نمی باشد.

 در دورهمی های دوستانه یا خانوادگی شرکت کنید

ترس از تنهایی را از خود دور کنید. هر چه بیشتر در میان جمع قرار گیرید و به فعالیت های اجتماعی بپردازید، نگرانی شما نسبت به افکار و رفتار دیگران درباره شما کمتر می شود.

سخن پایانی: امیدواریم با خواندن این مقاله، بتوانید دلایل وابستگی عاطفی خود را بشناسید و به کمک راهکارهای ارائه شده، از آسیب های آن رهایی یابید.

پیشنهادات ویژه برای این مقاله

دیدگاهتان را بنویسید