تأثیر طلاق بر زندگی زنان و راه های مدیریت زندگی بعد از طلاق

تأثیر طلاق بر زندگی زنان و راه های مدیریت زندگی بعد از طلاق

آیا از میزان تأثیر طلاق بر زندگی زنان و مردان آگاهید؟
به نظر شما بعد از طلاق، کدام بیشتر آسیب می بینند؟ مردان یا زنان؟
تأثیر طلاق بر زندگی زنان چگونه است؟
برای مدیریت زندگی بعد از طلاق چه کارهایی لازم است؟

آمار نشان داده که هر سال آمار طلاق بالاتر می رود و بر تعداد افرادی که تأثیر طلاق را در زندگی خود تجربه می کنند و طعم تلخ زندگی بعد از جدایی را می چشند، افزوده می شود.
بنابراین، باید برای مدیریت و بازسازی زندگی بعد از طلاق، آگاه سازی بیشتری صورت گیرد تا از آسیب های آن جلوگیری شود.

تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا به تمام سوالات شما در این باره پاسخ دهیم و شما را راجع به مدیریت زندگی بعد از طلاق، آگاه کنیم.

آنچه در این مقاله می خوانید:

 آیا تأثیر طلاق بر زنان بیشتر از مردان است؟

نظرات مختلفی وجود دارد که می گویند به طور کلی مردان نسبت به زنان، آسیب های بیشتری را پس از جدایی متحمل می شوند. امّا این تفکر مربوط به مطالعات و آمارهایی است که در نقاط دیگری از جهان با فرهنگ هایی متفاوت انجام شده و در کشور ما، به علّت فرهنگ متفاوت جامعه ما، نمی تواند کاملاً صادق باشد.

طلاق اتفاق تلخی است که پیامدهای روانی و اجتماعی زیادی برای زنان دارد و به دلیل بافت فرهنگی جامعه، تأثیر طلاق بر زنان و آسیب هایی که زنان بعد از جدایی می بینند، بسیار بیشتر از مردان است.

زنان در جریان طلاق، به شدت نگران آینده خود بعد از جدایی و فشارهای روحی و روانی زیادی هستند که ممکن است در معرض آنها قرار گیرند، مانند اضطراب و نگرانی از بازگشت به منزل پدری، نوع برخورد اطرافیان و ترس از سرزنش شدن در مورد عدم توانایی اداره زندگی، عدم استقلال مالی، وابستگی عاطفی و اگر فرزند یا فرزندانی داشته باشند، موضوع حضانت فرزند و تأثیر طلاق بر فرزندان، از دیگر عواملی هستند که برای زنان نگرانی ایجاد می کنند و ممکن است مانع تصمیم آنها برای طلاق و جدایی شوند.

اغلب برای کاهش آسیب ها و تأثیر طلاق، در یافتن راهی برای جلوگیری از آن تلاش می کنند. امّا برای طلاق هایی که اتفاق می افتد نیز باید راهی برای کاهش آثار مخرب آن پیدا کرد. بنابراین لازم است در صورت تصمیم به طلاق، راه های برخورد با آسیب های آن را بدانیم.

در ادامه، بعد از بیان آسیب های طلاق برای زنان، به راه های رفع تأثیر طلاق بر زندگی آنها می پردازیم.

تأثیر طلاق بر زندگی زنان

در این قسمت، بدون در نظر گرفتن اینکه، طلاق در زندگی شما انتخاب درستی بوده یا نه، به بیان آسیب هایی می پردازیم که بعد از طلاق و جدایی برای زنان ایجاد می شود. توجه داشته باشید که ممکن است فردی با مدیریت زندگی خود بعد از جدایی، توانسته باشد از تأثیر طلاق در زندگی خود بکاهد یا از آسیب های آن جلوگیری کند. بنابراین تمام مواردی که بیان می شود، لزوماً به طور صد درصدی در زندگی تمام زنانی که از همسر خود جدا می شوند، مشاهده نمی شود.

 نگرانی مادران برای فرزندان

مادران بعد از طلاق، نگرانی زیادی در مورد حضانت فرزندان و سرنوشت آنان و تأثیر طلاق بر آنها دارند. بسیاری از مردان نیز بعد از طلاق به دلایل مختلف، نمی گذارند مادر فرزندش را ببیند که این گونه زن مورد اذیت و آزار روحی قرار می گیرد و آسیب زیادی می بیند.

 تأثیر طلاق بر شرایط روحی و روانی زنان

احساس گناه، افسردگی و اضطراب شایع ترین مشکلات روحی زنان بعد از طلاق است؛  زیرا زنان بعد از طلاق، ممکن است خود را دلیل شکست خوردن ازدواج و جدایی بدانند. این مسئله در صورتی که زنان شروع کننده طلاق باشند و یا پای فرزندی در میان باشد، شدیدتر می شود.

خشم، انزوا، ترس از بی کفایتی، احساس ناامنی و شکست، سایر مواردِ تأثیر طلاق بر سلامت روان آنها به شمار می‌رود؛ برخی زنان که رویاهای خود را در ازدواج دنبال می کنند، طلاق برای آن ها احساس شدید ناامیدی به همراه خواهد آورد و بعد از طلاق برای رسیدن به رویاهای خود هیچ انگیزه ای ندارند.

آنها فکر می کنند زندگی آن ها بعد از طلاق قابل پیش بینی نیست و هدف هایی که پیش از این داشته اند، برای آنها بی معنا می شود؛ همه این ها باعث ایجاد افسردگی در زنان می شود.

هم چنین به علّت آینده نامعلوم و از بین رفتن حس امنیت زن، فشار روحی بیشتری بر او وارد می شود؛ به ویژه زمانی که از نظر مالی به همسرش وابسته باشد، نگرانی از آینده خود و فرزند یا فرزندانش، تأثیر طلاق بر روح و روان او را تشدید می کند.

تأثیر طلاق بر سلامت جسمی

تحقیقاتی که روی تاثیر طلاق بر سلامت جسمی صورت پذیرفته، نشان می‌دهند که زنان مطلقه باید نسبت به سلامت خود بیش از دیگر زنان نگران باشند.

طبق تحقیقات پژوهشگران دانشگاه شیکاگو، از لحاظ سلامت جسمی اشخاص مطلقه ۲۰ درصد بیش از اشخاص متاهل در معرض ابتلا به بیماری‌هایی مانند بیماری‌های قلبی و عروقی، دیابت و سرطان قرار دارند.

استرس‌های قبل، حین و پس از طلاق، طولانی مدت بوده و سبب ایجاد فرایندهای بیولوژیکی در اشخاص می‌شود؛ این فرایندها منجر به بیماری‌های قلبی و عروقی خواهد شد و روند ابتلا به سایر بیماری‌های مزمن را نیز تسریع می‌کند.

برخی دیگر از مطالعات نشان می‌دهد که عادات زندگی افراد مانند عادت های غذایی آنها، پس از طلاق تغییر می‌کند و به عنوان مثال دو سال بعد از طلاق، به تدریج دچار اضافه وزن می‌شوند.

 عدم پذیرش طلاق زن از سوی خانواده و برخورد نامناسب آنها با این موضوع

خانواده برخی زنان، به دلایل مختلف مثل نگرانی از حرف ها و قضاوت های دیگران در این مورد، طلاق و جدایی را یک فاجعه ننگ آور می دانند و حتی اگر طلاق تصمیم درستی باشد، از آنها حمایت نمی کنند و یا گاهی آنها را طرد می کنند.

طرد شدن از سوی خانواده که در این شرایط می تواند بهترین حامی و مهم ترین عامل امنیت زن باشد، مشکلات روحی بسیاری برای او ایجاد می کند.

۵- مشکلات مالی

در جامعه ما بسیاری از زنان خانه دار، از نظر مالی به همسرشان وابسته اند زیرا در فرهنگ و سنّت کشور ما، وظیفه تامین هزینه های زندگی بر عهده مرد است.

به همین علّت بعد از طلاق، زنانی که شغل یا مهارتی ندارند در تامین هزینه های خود به مشکل بر می خورند. مخصوصاً اگر سرپرست فرزند خود باشند و خانواده شان هم توانایی حمایت مالی از آنها را نداشته باشد و یا از سوی خانواده طرد شده باشند.

تأثیر طلاق بر موقعیت اجتماعی زنان

متأسفانه در فرهنگ جامعه ما، خیلی اوقات موقعیت یک زن در ذهن دیگران، حتی اگر خودش تحصیلات و موقعیت اجتماعی خوبی هم داشته باشد، بر اساس هویت همسرش مورد قضاوت قرار می گیرد که این موضوع موجب تأثیر طلاق بر طرز تفکر و برخورد افراد می شود.

از آسیب هایی اجتماعی که زنان بعد از طلاق در اجتماع تجربه می کنند، از دست دادن حمایت های اجتماعی، انزوا، کاهش روابط اجتماعی، طردشدگی، نگرش منفی جامعه و برچسب های اجتماعی می باشد.

برخی باورهای غلط درباره زنان مطلقه، موجب آزار و در هم شکستن منزلت آنها می شود؛ طلاق سبب می شود که زنان تنها تر از قبل شوند زیرا در باور غلط برخی از مردم، زن مطلقه تهدیدی برای روابط و زندگی خانوادگی دوستان و خویشان آنها محسوب می شود.

دشواری های تصمیم گیری برای ازدواج مجدد

زنان پس از طلاق، به علّت تجارب دردناک مشکلات زندگی مشترک قبلی خود، فشارهای روحی و روانی دوران طلاق و نیز تأثیر طلاق بر زندگی آنها، از ازدواج مجدد بیزار هستند و می ترسند تجربه های مشابهی را متحمل شوند.

برخی زنان بعد از طلاق، توانایی اعتماد به مرد دیگری را ندارند و یا به علّت تأثیر طلاق بر شرایط اجتماعی و روحی زنان، مانند بدبینی و انزوای اجتماعی، احساس تنهایی و ناامنی عاطفی، نسبت به تشکیل مجدد خانواده حس خوبی ندارند.
با این وجود، گاهی برای تأمین نیاز مالی یا عاطفی مجبور به تشکیل خانواده می شوند ولی ممکن است انتخاب خوبی نداشته باشند که دوباره موجب ایجاد آسیب های بیشتری در زندگی او می شود.

مدیریت زندگی بعد طلاق

شما از همسر خود جدا شده‌اید تا هر کدام زندگی جدیدی را آغاز کنید. روزهای بعد از طلاق، با وجود تمام مشکلات زندگی پیشین، روزهای سختی هستند.
تنظیم روال زندگی بعد از جدایی می‌تواند چند هفته تا چند سال به طول بینجامد امّا به طور معمول یک سال طول می کشد. در این زمان، مجموعه‌ای از احساسات مختلف را تجربه می کنید.
احساساتی که پردازش آنها انرژی بسیار زیادی از شما خواهد گرفت و ممکن است تأثیر طلاق بر روح و جسم خود را نیز مشاهده کنید.

در اینجا توصیه‌هایی وجود دارد که می تواند بعد از طلاق برای شما مفید باشد:

واقعیت را باور کنید

اینکه شما طلاق گرفته اید و فشار زیاد و تأثیر طلاق بر روح و روان شما آزاردهنده است، یک واقعیت است و اولین قدم برای کنار آمدن با این واقعیت تلخ، پذیرش آن است. از واقعیت موجود فرار نکنید و انکارش نکنید.

روزهای خوبی که در گذشته با همسرتان داشته اید، بخشی از گذشته ی شماست. با انکار خوبی های او چیزی تغییر نخواهد کرد. مخصوصا اگر فرزند مشترکی دارید، در حضور او به تخریب شخصیت همسرتان نپردازید و سعی کنید تصویر ذهنی فرزندتان خراب نشود.

بهتر است در نخستین روزهای بعد از طلاق به اندازه کافی به خود فرصت دهید تا در برابر این اتفاق ناراحت باشید و حتی می‌توانید گریه کنید. امّا توجه کنید که عدم پذیرش این واقعیت و یا ناراحت ماندن، شما را در زندگی متوقف می کند و از ادامه دادن باز می دارد. پس باید تلاش کنید تا یک زندگی شاد برای خودتان بسازید.

احساسات خود را شناسایی کنید

در چنین مواقعی که دچار احساسات مختلفی می شوید، تفکیک احساس‌ها از یکدیگر و شناسایی احساس واقعی بسیار مهم است؛ زیرا رنجی را می‌توان التیام بخشید که بتوان آن را احساس کرد. بعضی افراد نمی‌توانند احساسات خود را شناسایی کنند. از این رو در تغییر و سازگاری دچار مشکل می‌شوند.

بهترین روش برای این کار نوشتن است؛ می توانید احساسات خود را با یادآوری خاطرات زندگی مشترک از ازدواج تا طلاق در آن یادداشت کنید و احساسات مثبت و منفی خود را نسبت به همسر سابق تان با دلایل آن بنویسید.

در نهایت متوجه می‌شوید که نه تنها یادآوری خاطرات و تجربه مکرر احساساتی نظیر احساس گناه، پشیمانی، سرزنش، نفرت و انتقام‌جویی پس از جدایی هیچ مشکلی را حل نمی‌کند، بلکه باعث ناراحتی بیشترتان می‌شود و شما را نسبت به آینده بدبین می‌کند.

 منزوی نشوید

غصه خوردن و ابراز ناراحتی کردن در چند روز اول طبیعی است. اما قرار نیست به دلیل جدایی از همسرتان، زندگی عادی خود را فراموش کنید و از انجام مسئولیت های مهم خود شانه خالی کنید، مخصوصاً اگر مسئولیت مهم مادری یا شغلی را بر عهده دارید.

اینکه شما و همسرتان تصمیم به جدایی گرفته اید، نباید بر روح و روان فرزند یا فرزندانتان تاثیر منفی بگذارد؛ آنها را تا حد امکان از ناراحتی های خود دور نگه دارید و وظیفه مادری تان را به درستی در حق آنها انجام دهید.

لازم نیست دورهمی های دوستانه تان را ترک کنید. معاشرت را با اطرافیان قطع نکنید. سعی کنید با خانواده و اقوام خود که البته بی حاشیه تر هستند، رفت و آمد داشته باشید. از دوستان نزدیک و فامیل برای دورهمی های شاد دعوت کنید و حلقه های گرم دوستانه تان را تقویت کنید.

شما در این دوره انرژی کمتری دارید، پس اگر اطرافیان پیشنهاد می کنند به شما کمک کنند که مثلاً غذایی برایتان آماده کنند یا از کودکانتان نگهداری کنند، کمک آنها را بپذیرید.

 متعادل و آگاهانه فعالیت کنید

فعالیت اصل ادامه‌ زندگی و بی‌تحرکی، عامل افسردگی است. با انجام متعادل فعالیت های خود می توانید از موضع ضعف به سوی قدرت پیش بروید تا زندگی خود را بازسازی کنید.

فعالیت های اجتماعی و گروهی می تواند به زنان برای پذیرش طلاق کمک کند. فعالیت های فرهنگی، هنری، ورزشی و… به زندگی جدید آن ها معنا می دهد و کمک می کند تا احساس گناه و بی ارزشی آن ها بعد از طلاق از بین برود و احساس مفید بودن کنند.

سعی کنید هدف های بلند مدت و کوتاه مدت را برای خود تعریف کنید و به خودتان فرصت ایجاد تغییر دهید. هیچ تغییری ناگهانی و به یک باره اتفاق نمی افتد. تلاش کنید در طول زمان، با انجام فعالیت هایی در راستای رسیدن به اهداف تان و دستیابی به موفقیت های کوچک و بزرگ، حس ارزشمندی خود را افزایش دهید.

بر آینده تمرکز کنید، خود را ملزم به پیشرفت کنید؛ می توانید ادامه تحصیل دهید. یکی از سالم ترین فعالیت ها برای بازگشتن به زندگی، روی آوردن به تحصیل است.

بسیاری از زنان شاغل یا متخصص بعد از طلاق، به شدت در کار خود پیشرفت می کنند. به این دلیل که زن در دوران ازدواج، بیشتر درگیر مسائل خانه یا فرزندان بوده، حالا این فرصت را دارد که با آرامش خاطر به توسعه مهارت های خود بپردازد.

گاهی برخی زنان برای فراموش کردن تجربه تلخ جدایی تمام زمان خود را صرف کار کردن می کنند. باید مراقب باشید که خود را در کار غرق نکنید؛ برای تفریح و خوش گذرانی خود، زمانی را در نظر بگیرید و تمام زندگی تان را در کار کردن خلاصه نکنید. تفریح کردن باعث افزایش روحیه، نشاط و امید در زندگی می شود.

در دنیای مجازی غرق نشوید؛ برای فراموش کردن خاطرات تلخ، خود را در روابط مجازی و دنیای مجازی غرق نکنید. گاهی دنیای مجازی آسیب های به مراتب بیشتری نسبت به تأثیر طلاق برای شما ایجاد خواهد کرد.

 از تنها ماندن نترسید

هرگز برای جبران نیاز عاطفی خود و از ترس تنها ماندن، وارد روابط مجازی با جنس مخالف نشوید؛ ممکن است یک آشنایی شتاب زده، به شکست دیگری در آینده منجر شود.

عده ای برای اینکه از آینده بعد از طلاق می ترسند و نگران سالهای کهنسالی خود هستند، خیلی زود تسلیم در خواست های نامعقول ازدواج می شوند. دقت داشته باشید که تنهایی بهتر از تکرار یک اشتیاه است.

روان شناسان بر این باورند که پس از تمام شدن یک رابطه، باید یک بازه زمانی نسبتاً طولانی سپری شود تا فرد دوباره برای شروع رابطه جدید آمادگی پیدا کند؛ پس برای ازدواج مجدد عجله نکنید. ذهن شما نیاز به بازسازی دارد.

بخوانید: دوست یابی آنلاین خوب است یا بد؟

 اعتماد به نفس داشته باشید

به طور طبیعی از دست دادن زندگی زناشویی، باعث بروز حس شکست و ناکامی در افراد می شود؛ ممکن است فرد اعتماد به نفس خود را از دست بدهد و در ادامه زندگی و فعالیت های اجتماعی خود مشکلاتی داشته باشد.

بنابراین، از اهمیت اعتماد به نفس در زندگی جدید خود غافل نشوید و سعی کنید اعتماد به نفس از دست داده را به خود برگردانید تا از تأثیر طلاق بر زندگی اجتماعی خود جلوگیری کنید. برای این کار می توانید از راهکارهای ارائه شده در مقاله «بهترین راه های افزایش اعتماد به نفس چیست؟» کمک بگیرید.

راه های افزایش اعتماد به نفس را بخوانید

مدیریت مالی

تلاش کنید از نظر مالی استقلال پیدا کنید و شغل مناسب و شایسته خود را پیدا کنید.

با حساب و کتاب خرج کنید؛ انسان زمانی که دچار بحران عاطفی می شود، ممکن است حساب دخل و خرج زندگی را از دست بدهد و در امور مالی دچار مشکل شود. پس حواستان به این قضیه باشد و سعی کنید مدیریت درستی بر منابع مالی تان داشته باشید.

 مراقبت از سلامت جسمی

اغلب مشکلات جسمی ناشی از تأثیر طلاق بر سلامت روحی زنان مانند بیماری های ناشی از استرس، با تغذیه مناسب، ورزش و استراحت کافی از بین می رود.

در عین حال شما با ورزش می‌توانید بدن خود را برای دریافت بهتر موادغذایی آماده و به این ترتیب کم‌اشتهایی خود را جبران کنید،

هر روز ورزش کنید؛ ورزش سیستم ایمنی بدن را قوی می‌کند و حتی باعث افزایش اعتماد به نفس و تقویت روحیه می شود. تحقیقات نشان داده، پیاده روی به مدت ۲۰ تا ۴۰ دقیقه‌ و سه بار در هفته، می‌تواند به کاهش علائم افسردگی کمک کند. همچنین به خاطر خستگی ناشی از ورزش، شب‌ها خواب راحت تری خواهید داشت.

شما ممکن است در این دوره بعد از طلاق، غذاهای ناسالم و خیلی قندی یا چرب را بیشتر از هر زمان دیگری بخورید؛ بهتر است این غذاهای ناسالم را با برخی مواد غذایی سالم مانند میوه ها و سبزیجات یا شکلات تلخ که به بهبود شرایط روحی و جسمی تان کمک می کند، جایگزین کنید.

برای تسکین درد های روحی یا جسمی بعد از طلاق و یا از بین بردن تأثیر طلاق بر آرامش روحی خود، هرگز به سراغ استعمال سیگار و مواد مخدر و حتی آرام بخش ها نروید؛ استفاده از آنها آسیب های بیشتری به شما وارد خواهند کرد در حالیکه شما قدرت کافی برای بازیابی حال مناسب روحی خود را دارید.

 به تعویق انداختن تصمیم‌گیری‌های مهم

تصمیم گیری و انتخاب درست، در شرایط سالم روحی، به خودیِ خود، سخت و چالش برانگیز است و غم و اندوه هم می تواند در قضاوت فرد تاثیر منفی بگذارد. بنابراین بهتر است تصمیم گیری های مهم را تا برگشتن به شرایط عادی زندگی به تعویق بیندازید.

۱۰ – مراجعه به مشاور و روانشناس

یاری گرفتن از مشاوران خانواده و روانشناسان باتجربه، می تواند در مرحله بازسازی زندگی پس از طلاق، بسیار کمک کند و راهنمایی های مفیدی را برای ترمیم تأثیر طلاق بر زندگی تان ارائه دهد.

سخن پایانی

امیدواریم که پس از خواندن این مقاله بتوانید، تأثیر طلاق بر زندگی خود را مدیریت کرده و یک زندگی شاد را برای خودتان بسازید.

دیدگاهتان را بنویسید