۵ روش که همیشه آدم های موفق برای ترک عادت های بد استفاده کرده اند!

۵ روش که همیشه آدم های موفق برای ترک عادت های بد استفاده کرده اند!

اگر گازی به یک همبرگر چرب بزنید و فوراً دچار حمله قلبی شوید، آیا دیگر به سراغ گاز دوم ساندویچ خواهید رفت؟
اگر پُک بعدی از سیگارتان، فوری صورت شما را شبیه یک آدم پیر ۸۰ ساله کند، آیا دوباره به سراغ سیگار خواهید رفت؟
مطمئنم اگر وجه منفی رفتارهای اعتیادآوری مثل پرخوری و سیگار کشیدن، بلافاصله بعد از انجام آنها نمود پیدا می کرد، شما هرگز آنها را تکرار نمی کردید و برای خود عادت های بد نمی ساختید.
امّا اکنون که برخی عادت های بد در وجودتان شکل گرفته، لازم است مهارت ترک عادت های بد را بیاموزید.
آن چه در این مقاله می خوانیم:

۱- عادت چیست و چگونه شکل می گیرد؟

۲- ترک عادت های بد، چه ضرورتی دارد؟

۳- راهکارهایی برای ترک عادت های بد

۴- چگونه برای خود عادت های مثبت و خوب بسازیم؟

با هم داستانی را از کتاب «اثر مرکب» نوشته دارن هاردی می خوانیم:

معلمی خردمند که همراه با یکی از شاگردانش در جنگل قدم می زد، کنار درختی کوچک ایستاد. سپس به جوانه ای که از زمین بیرون آمده بود، اشاره کرد و به شاگردش گفت: «آن نهال را بکن.» نهال جوان به سادگی با انگشتان پسر از خاک بیرون آمد.
معلم دوباره به نهالی که تقریباً تا زانوی پسر رشد کرده بود، اشاره کرد و گفت: «حال این را از خاک بیرون بیاور.» با تلاش کمی، نهال با ریشه اش کنده شد.
سپس معلم درختی سرسبز که هم قد پسر بود را نشان داد و گفت: «حال این را از خاک بیرون بیاور.» شاگرد با تلاش خیلی زیاد و تمام قدرتش و با استفاده از تکه چوب ها و سنگهایی برای اهرم کردن زیر ریشه درخت، آن را شکست از خاک خارج کرد.
معلم به او گفت: «حال، از تو می خواهم این درخت را بیرون بکشی.» پسر به همان جایی نگریست که معلمش نگاه می کرد؛ درخت بلوط بلندی آنجا بود که پسر به سختی انتهایش را می دید. پسر چون تجربه تلاش زیاد برای بیرون کشیدن درختان کوچک را داشت، به سادگی به معلم گفت: «متاسفم. نمی توانم.»
معلم گفت: «پسرم، تو هم اکنون قدرت عادت ها را در طول زندگی نشان دادی! هرچه عادت ها قدیمی تر باشد، تلاش بیشتری می طلبند. هرچه بیشتر در وجودت ریشه دوانده باشند، از ریشه زدن آنها سخت تر است. به طوری که گاهی مردد می شوید که برای ترک عادت های بدی که ریشه های خیلی قوی و محکمی دارند، حتی تلاش کنید».

ترک عادت های بد نیز مانند هرکار دیگری نیاز به مهارت دارد و انجام تا زمانی که به آن مهارت دست نیابید، سخت و دشوار است. ولی با یادگیری مهارت مورد نیاز، می توانید آسان تر به انجام همان کار بپردازید.
شما باید یاد بگیرید: ترک عادت های بد چه ضرورتی دارد و چطور امکان پذیر است؟

۱- عادت چیست و چگونه شکل می گیرد؟

به اعتقاد ویلیام جیمز، پدر روانشناسی آمریکا، عادت همان عاملی است که به ما امکان می دهد کاری را برای نخستین بار به سختی انجام دهیم امّا همان کار برایمان به زودی آسان و آسان تر می شود تا در نهایت تقریباً بدون هیچ گونه هوشیاری خاصی آن عمل را انجام می دهیم.

چه دلایلی وجود دارد که انسان ها به عادات، مخصوصاً عادت های بد وابسته می شوند؟
راحت طلبی، ترس از شکست و تغییر از جمله این دلایل هستند. ترک عادت های بد و کهنه، سخت است و نیز عادات جدید را به سختی می توان شکل داد؛ زیرا الگوهای رفتاری که تکرار می شوند، در رهگذرهای عصبی انسان نقش بسته اند ولی می توان از طریق تکرار، عادات جدید و مثبت را شکل داد.

زمان لازم برای ایجاد یک عادت، می تواند از یک ثانیه تا چند سال باشد؛ سرعت ایجاد الگو یا عادت جدید با شدت احساساتی تعیین می شود که با آن تصمیم همراه است تا یک فعالیت در راهی خاص آغاز شود.
ساخت عادت، جریانی است که طی آن یک رفتار از طریق تکرار منظم، ناخودآگاه به صورت یک عادت جلوه می کند.
یک رفتار چند بار باید تکرار شود تا تبدیل به یک عادت شود؟
اگر شما به چیزی فکر کنید و آن را بارها و بارها تکرار کنید، آن عمل تبدیل به یک عادت می شود که شکل گیری آن، به طور متوسط ۶۶ روز زمان می برد و از ۱۸ تا ۲۴۵ روز متغیر است و به شدتِ احساساتی که درگیر آن رفتار است، بستگی دارد.

۲- ترک عادت های بد، چه ضرورتی دارد؟

همه ما می دانیم که با خوردن کیک شکلاتی، کمر باریک نخواهیم شد و به این درک رسیده ایم که اگر در طول روز، ساعت ها مشغول تماشای تلویزیون باشیم، فرصت مطالعه کتابی خوب یا گوش دادن به یک فایل صوتی مفید را از دست می دهیم. ما موجوداتی منطقی هستیم؛ پس چرا تلاشی برای ترک عادت های بد خود نمی کنیم و به طور غیرمنطقی برده آنها شده ایم؟

مشکل اینجاست که لذت طلبی و خشنودی لحظه ای که از عادت های بد نشأت می گیرد، واضح تر از پیامدهایی است که در بلندمدت دارد. داشتن عادت های بد، به این معنا نیست که تأثیر منفی عادت در همان لحظه پدیدار می شود.

مثلاً هنگام خوردن یک دسر خوشمزه ولی پرکالری، شما بیشتر متوجه لذت حاصل از آن هستید تا اضافه وزنی که در طولانی مدت، گریبان گیر شما می شود. زیرا بلافاصله بعد از خوردن آن، وزن شما ۵ کیلو افزایش نمی یابد!

بنابراین علّت این که ترک عادت های بد ضروری است، این است که ما زمانی متوجه پیامدهای منفی آن خواهیم شد که کار از کار گذشته و جز حسرت و افسوس، کاری از دست ما بر نمی آید.

۳- راهکارهایی برای ترک عادت های بد

اگر در زندگیتان به دنبال تغییر اساسی هستید، از عادت هایتان شروع کنید؛ ترک چه عادت های بدی لازم است؟ چه عادت های مثبتی را باید جایگزین کنید؟

۵ استراتژی برای ترک عادات بد

۱-کشف محرک ها:

عواملی که باعث به وجود آمدن عادات بد شما می شوند را شناسایی کنید. اولین قدم برای ترک عادت های بد، شناخت عامل ایجاد آن است. مثلاً کسی که عادت دارد روزانه مقدار زیادی قهوه بنوشد، احتمالاً با خودش فکر می کند که کافئین موجود در آن خواب آلودگی اش را رفع می کند. هرچند تصورش کاملاً اشتباه است!

۲- پاک سازی خانه و محیط اطراف:

اگر می خواهید به ترک عادت های بد خود بپردازید، باید از هرچیزی که عادت های بدتان را فعال می کند، خلاص شوید؛ مثلاً اگر می خواهید نوشیدن قهوه را کنار بگذارید، قهوه سازتان را جمع کنید و آن همه قهوه را به دوست خواب آلودتان بدهید!

۳- تکنیک جایگزین کردن:

یکی از بهترین روش ها برای ترک عادت های بد، این است که ببینید چه رفتار های بدی را می توانید با یک رفتار خوب جایگزین کنید؛ به فرض، در همان مثال قبل، می توانید هربار که برای نوشیدن قهوه به آشپزخانه یا کافه رفتید، یک لیوان آب یا دمنوش گیاهی بدون کافئین که برای سلامتی مفید است، بنوشید.

۴- آرام شروع کنید:

گاهی برای ترک عادت های بد خود، لازم است آرام شروع کنید.
مثلاً می توانید به جای اینکه یک دفعه مصرف کافئین را قطع کنید، در روز اول مقدار آن را به نصف برسانید و به تدریج مصرف کافئین خود را به صفر برسانید.

۵- گاهی نیز برای ترک عادت های بدتان، لازم است یک باره تغییر کنید.

همه افراد یکسان موفق نمی شوند؛ بعضی از محققین دریافته اند که برخی افراد راحت تر هستند که اگر قرار است تغییری کنند، یک دفعه عادت بد خود را تغییر دهند.
این بستگی به شناخت شما از خودتان دارد. باید با استفاده از خودشناسی تشخیص دهید که کدام روش برای شما مناسب است؛ آرام شروع کنید و یا یکباره تغییر کنید؟

۴- چگونه برای خود عادت های مثبت و خوب بسازیم؟

داستان جالبی وجود دارد درباره مردی که به سرعت و چهار نعل با اسبش می تاخت و این طور به نظر می رسید که جای بسیار مهمی می رود. مردی که کنار جاده ایستاده بود، فریاد زد: کجا می روی؟ مرد اسب سوار جواب داد: نمی دانم… از اسب بپرس!

این داستان زندگی خیلی از مردم است؛ آنها سوار بر اسب عادت های شان می تازند، بدون این که بدانند کجا می روند.

وقت آن رسیده است که کنترل زندگی تان را به دست بگیرید و آن را در مسیر رسیدن به جایی قرار دهید که واقعاً می خواهید بروید.

آدم های موفق از یک خصیصه مشترک برخوردارند؛ همگی عادت های خوب دارند. آدم های موفق لزوماً باهوش تر یا با استعدادتر از بقیه نیستند، بلکه عادت های شان، آن ها را در مسیری قرار می دهد که آگاه تر، لایق تر و آماده تر شوند.

در اینجا، پنج استراتژی برای ایجاد عادت های خوب بیان می کنیم که می تواند در تکنیک جایگزینی برای ترک عادت های بد، به شما کمک کند.

۱- عادت جدید را با سبک زندگی تان تطبیق دهید.

مثلاً  اگر می خواهید ورزش کنید، در باشگاهی ثبت نام نکنید که از شما دور است و هیچ گاه به آنجا نمی روید.

۲- به اضافه کردن فکر کنید، نه کم کردن

این یک اصل است که در اکثر رژیم های غذایی هم کاربرد دارد. مثلاً به جای اینکه فقط از میزان غذاهای پرکالری که در روز می خورید، کم کنید، می توانید مواد غذایی سالمی مثل سالاد یا خشکبار را به رژیم خود اضافه کنید.
درباره ترک عادت های بدی مثل تماشای طولانی مدت تلویزیون هم می توانید مطالعه کتاب های مفید و درعین حال جذاب را به برنامه روزانه خود اضافه کنید.

۳- کارهای تان را به دیگران بگویید

مثلاً وقتی که در یک جمع از آشنایان خود می گویید که قصد دارید با انجام روزانه ی ورزش و رعایت رژیم غذایی مناسب، تا یک ماه آینده، وزن خود را ۵ کیلوگرم کاهش دهید، احتمال اینکه این کار را انجام داده و یک عادت خوب بسازید، بیشتر می شود.

۴- یک همراه موفقیت پیدا کنید

داشتن یک همراه خوب برای انجام هر کاری، حس مسئولیت پذیری شما را افزایش می دهد. مثلاً برای اینکه عادت پیاده روی را در زندگی خود نهادینه کنید، یک همراه خوب برای خودتان پیدا کنید که هرروز با شما به پیاده روی بیاید.

۵- رقابت و رفاقت

«اگر مردم روزی هزار قدم بیشتر راه بروند، زندگی شان را تغییر خواهند داد.» دکتر مهمت اُز
می توانید با دوستان یا همکاران یا اعضای خانواده خود، یک چالش به راه بیندازید. مثلاً یک چالش پیاده روی را شروع کنید؛ هر کس در انتهای هر ماه، تعداد قدم های بیشتری راه رفته باشد، برنده این چالش است.

سخن پایانی: اکنون امیدواریم با خواندن این مقاله بتوانید، به ترک عات های بد خود بپردازید، عادت های خوب را جایگزین آنها کنید و با این کار، گامی بلند به سوی موفقیت بردارید.

محتویات دپارتمان در یک نگاه

ترتیب پیشنهادی فرافکر برای مطالعه مطالب دپارتمان

سوال و نظرات خودتون رو از طریق باکس دیدگاه در پایین با ما به اشتراک بذارید👇

دیدگاهتان را بنویسید